Followers Yg Baek Hati

Malaysia: Momentum Kekalahan Diteruskan

|
KALAH, KALAH, & KALAH LAGI..Itulah skrip bagi skuad olimpik Malaysia yg berjuang untuk merebut slot ke sukan olimpik di London dimana ketiga2 game menerima nasih yg sama. Ku sangkakan dengan kelebihan 2 gol menentang Bahrain untuk perlawanan ketiga kelayakan olimpik dpt mencerahkan peluang untuk ke Olimpik tetapi akhirnya terkubur gara2 kelalaian n hilang fokus barisan pemain Malaysia sendiri..


Bahrain berjaya mendapatkan gol pendahuluan menerusi sepakan gunting menarik yg seterusnya memberikan semangat kpd pemain2 mereka untuk mendapatkan 2 lg gol tambahan dan memenangi perlawanan dgn kesudahan Malaysia 2-3 Bahrain..

Permata baru Malaysia, Nazmi Faiz yg mana rela tidak mengambil SPM tahun ni demi Bolasepak Malaysia memberikan gol pertama perlawanan menerusi rembatan kaki kiri dr luar kotak penalti..Manakala gol kedua dijaringkan oleh Mahuli Jasuli hasil kesilapan keeper Bahrain yg gagal menangkap kemas bola..

Apa yg aku dpt tengok, pemain agak lalai pada akhir2 permainan selepas leading 2-0..Mgkin players berada dlm awang2an kemenangan membuatkan mereka just maen2 permainan itu..Erkkk!!
Mgkin jugak faktor keletihan masih terasa bg pemain2 negara????ataupun kehilangan tonggak utama dek kerana kecederaan menggangu tempo n perancangan permainan..

Emm xpalah yg lepas tu biarkan saja..Wlaupun pintu ke sukan olimpik 90% tertutup, mudah2an pemain2 negara dpt menimba pengalaman n perbaiki diri tuk baki 3 game setrusnya..Kalah Menang adat pertandingan..Berpijak di bumi yg nyata..Jgn dibuai kemenangan yg lalu..Mudah2an prestasi pemain2 Malaysia dpt dipertingkatkan untuk masa hadapan.. Selamanya Harimau Malaya

Salam Maal Hijrah..Doa Akhir & Awal Tahun Hijrah

|
Assalamualaikum..salam  26 November 2011 bersamaan dgn 30 Zulhijjah 1432 Hijrah..

Ketika entry ni di coretkan telah pon masuk waktu asar..So da boley korang ber'stanby' kan diri utk doa akhir tahun yg mana ianya dilakukan pada akhir waktu Asar @ sebelum masuknya waktu Maghrib pada 30 Zulhijjah iaitu hari terakhir untuk kalendar islam sblm bermulanya tahun baru..
Bacaan doa ini dilakukan sebanyak 3 Kali ye kawan2.

 
Doa Akhir Tahun (eHsan Pakcik Google)
Manakala bg doa awal tahun pula dilakukan selepas waktu Magrib pada malam 1 Muharram iaitu pada 27 November 2011..Doa awal tahun juga dibaca sebanyak 3 kali juga ;) .
Doa Awal Tahun (juga eHsan dr Pakcik Google)

Barangsiapa yg membaca Doa Akhir Tahun , maka Syaitan akan berkata

"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun".


Manakala barangsiapa membaca Doa Awal Tahun, Syaitan akan berkata pula

"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan
dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".



Sejarah n Perihal Muharram..

MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.

Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.

Peristiwa-peristiwa penting:

1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.

Pada 10 Muharam juga telah berlaku:

Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
Hari pertama Allah menciptakan alam.
Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
Hari pertama Allah menurunkan hujan.
Allah menjadikan 'Arasy.
Allah menjadikan Luh Mahfuz.
Allah menjadikan alam.
Allah menjadikan Malaikat Jibril.
Nabi Isa diangkat ke langit.


kredit : http://citramadani.blogspot.com

p/s: sama2lah kita beramal n memperingatkan sesama Islam..Semoga doa kita di makbulkan oleh-Nya..

Respon Pemain Antarabangsa Terhadap Kemenangan Malaysia di Sukan SEA

|
Ini adalah hasil temubual dgn beberapa pemain antarabangsa susulan kemenangan Malaysia tempoh hari..semoga memjadi pembakar semangat pasukan olimpik Malaysia bagi perlawanan mlm ini menentang Syria untuk saingan Kelayakan Olimpik.





Haha Terbaeeeeekkkk bebb!! Senaman perut di petang hari..ngeh3
Kredit to si pembuat video n uploader..

p/s: do leave a comment if u like this video & be my follower okey??hehe..

Kisah Benar!! Invisible Man di Temui..

|
Cool right my entry title??Don't believe it if u'r not yet finish reading my 'bebelan' first..Haha

Yg sebenarnya, story ni ambo dapat dr sumber bacaan kat Yahoooo!!!..hehe
Alkisah nya xda la seKoooolll yang disangkakan..Adala seorang mamat China ni yg mgkin xbrapa nak ada kerja nk wat ataupun memang ni kerja dia tuk cari nafkah seharian..cewahhh!

Liu Bolin ( tiba2 aku ter'egt'kan boling :) )ni dipanggil 'Invisible Man China' yg mana pakar dalam ilmu2 ghaib neh..eh ilmu menhilangkan diri (bukan jgk la weyh!!)..yg sebenarnya ia dipanggil 'Camouflage Paintings' atau dialihkan ke Bahasa Malaysia sebagai Lukisan Penyamaran..Bak kata Boboy Boy versi English dlm chanel Astro "It's Awesome" (terbaeeekk), mmg xdinafikan betul2 real lah dia buat..Klu aku jmpa scra x sngja, aku pon terkejut macam beruk kot (aku.xtau.pon.cner.beruk.terkejut)..Aku mls tulis byk2, korang tgk la sendiri key!..














Eh dekat 20 minit aku cr Invisible Man kt gmbr ni xjmpa2..Korang nmpk x??


Hehe last picture tu xkan korang xkenal..Itukan hero Malaysia..tu time dia xbrapa nk pemes lg..hope dia x brubah dek kerana ke'pemes'an lah..Chow!



Hujan Oh Hujan!

|
Entry ni xda kena mengena dgn band Hujan mahupun lagu Allahyarham Sudirman..ni juga xda kena mengena psl sukan, android, mahupun isu2 semasa..hehe
Ni aku nk story psl aku mandi ujan ari ni..haha aku jarang2 (ya ke?) nk wat entry psl diri sndri..

Nk dijadikan kisahnya, aku ajak anak sedara aku maen boling smbil2 nk beli something (it's pam tayar :D )..time nak pegi tu ada la ujan rintik2 org Kelate oyat..hehe
Tp dlm rintik2 tu, agak kebasahan jugak la baju n jeans aku..yela p pon dgn menunggang seekor motorsikal bernama Nyamuk ( ok it's skuter Moskito)..

Aksi Balingan Bakal Pemain Boling Negara :D


Time on da way pulang tuh, perghhhhhhhh! segerombolan (konpem fail bm aku) hujan trun dgn lebatnya..aku stay la dulu kt supermarket tu wat seketika smbil makan 'Lokceng'..err  cna nk xplain psl spesis mknan tu eh..ia sejenis mknan cam satay tp kuahnya sos (bleyh la kot korang imagine).

Aku da borim tggu lama2 kt situ n bila ujan da reda sket2, aku pon apa lagi trus balik rumah..tp apakan daya kusangkakan ujan yg rintik2 itu sampai ke ptg rupa2nya lebat di tengah jalan..

So korang pon tau apa cner keadaan aku kan bila smpai rumah..LENCUNNNN Bebbbbb!! bak kata org utara (kowt)..Sampai je rumah aku tnpa berfikir pnjg, trus smbg maen ujan depan rumah..anak2 sedara aku yg kecik2 lg jeles x terkata (tp depa tu menjerit2 nk join aku maen ujan)..


Aku dgn 'bangga'nya nk tunjuk korang salah satu aksi 'strike' aku yg sempat dirakam menggunakan Xperia X8 :D..ni hasil dorongan n pembelajaran dari Zandra Aziela (yela sgt kan)..Klik sini tuk baca entry psal Zandra Aziela pemain boling negara yg hot wat ms kini..hehe

video 



Biar Gambar Berbicara :)

|
Hope korang paham apa yg aku nk sampaikan disini..aku mls nk tulis sbb masih lg excited dgn perkara ini..Enjoy K!!



 Errr yg ni agak SPOIL MOOD laaar!!



TAHNIAH HARIMAU MUDA MALAYA MENGGONDOL EMAS SUKAN SEA 2011

Wajah Angry Birds secara Realiti

|
Aku yakin boleh dikatakan semua org maen@kenal game nih.. Ni watak2 utama burung2 comel dlm Angry Birds..



 Dan ni plak 1 lg watak yg terdapat dlm Angry Birds..aku rs haiwan ni suma org tau sapekah gerangannya pemilik pemilik watak ini ddlm Andry Birds



Aku just tunjukkan gambar kartun je K sbb aku xbrapa nk letak la gambar betol dlm blog aku neh..rs cam kotor plak blog aku yg suci nih..haha

Tadaaaaaa!!


INDONESIA : BERSATU & BANGKIT ( UNITED & RISING)

|
Sukan Sea 26 di Indonesia di serikan dgn 1 slogan yg mgkin untuk menambat hati para manusia di Asia Tenggara khususnya xkira atlet mahupun peminat sukan. Bersatu & Bangkit ( United & Rising) telah di print out kan dan digantung n ditampal & seangkatan dgnnya di semua pelusuk venue2 sukan di Indonesia..Ya mgkin juga mereka telah berjaya menggantung di seluruh sudut negara mereka untuk menyedarkan n menerima sokongan dari rakyat Indo ini..
Mmg tidak dinafikan ianya satu usaha yg murni & harus dipuji kerana keberkesanan dari slogan itu memberi output n kesan yg teramat sgt kepada atlet2 dr Malaysia khususnya..

YA! kami rakyat Indonesia bersatu bersama2 menyokong timnas kami dengan memhemburkan kata2 cacian dan kutukan ke atas timnas2 Malaysia.
YA! kami sudah bersatu n bangkit dari tempat duduk kami untuk sama2 menyanyikan lagu kebangsaan Malaysia dgn nyanyian yg ber'lirik'kan cacian n maki hamun..malah kami juga Bersatu menyebut 'Maling' kpd atlet2 Malaysia.
YA! kami juga Bangkit n men'flying kick'an pegawai sukan dr negara laen..
YA! kami juga telah Bersatu & Bangkit membakar kaunter tiket bolasepak gara2 ketidak puasan hati kami..
YA! kami sbg penganjur Sukan SEA telah Bersatu hati menhukum Ong Kim Swee dgn melarang berada di bangku pemain semasa semi final & kami juga Bangkit dr tempat duduk kami untuk menhalang beliau dr berjumpa n meraikan kemenangan pasukan mereka selapas tamat permainan.
YA! kami juga Bersatu memberikan ancaman kpd Timnas Malaysia sehinggakan mereka terpaksa menaiki Barracuda ke stadium..kau ada??kt negara laen mana ada.
YA! kami juga akan sama2 Bersatu & Bangkit melakukan apa2 lg perkara yg tidak diingini lg kelak..

E-coli??!! Hok Aloh Gapo dio tuh??

|
Eh apesal aku ckp benda yg agak lucah neh?? Hehe korang jgn salah paham yea..Bg yg belum tau lg E-coli ialah satu nama khas yg diberikan kpd seekor bakteria (seekor ke?) yg boleh membawa maut kepada sorang manusia..ye la kan klu membawa maut kt haiwan xda la org care sgt..kan an an??tp terdetik dlm ati aku neh sape la yg letak nama nih??xda nama laen ka??apa la yg dia tgh pikir masa duk pikir nama ni?? eh byk plak pikir disitu..hehe

Nama bakteria ni xda la baru sgt tp bleyh la klu nk mengaku baru pon :)..Di beritakan oleh Berita Harian N akhbar2 seangkatan dgnnya yg negeri Serambi Mekah (Kelantan la tu) mengalami pencemaran air yg dikhuatiri dicemari E-coli.. Klik sini untuk full brita dr Bharian.

Aku xpasti la berita ni mmg sahih dr siasatan keatas air Kelantan atau x (sahih kot?)..Aku pun xpasti samada ini just permainan politik..Bkn apa klu dr artikel Bharian tu ada la sket2 berunsurkan politik..Korang usha la sendiri n tny pendapat msg2..So aku sbgai rakyat biasa yg sudah layak mengundi tp masih belum mendaftar (Opss! ok2 nnt aku daftar laa) just ambil ni sbgai info untuk aku lebih berhati2 di kemudian ari..tp aku mmg akan masak dlu air tuh sblm minum (yala2 aku mengaku, mak aku yg masakkan :) )..

p/s: anyway bg sape2 yg masih beranggapan Kelantan tu masih mundur n daif, sila la dtg ke Kelantan tuk tgk sndri apakah tanggapan korang tu releven atau x..

Weh...arini Besday Aku!! hehe sori aku sngaja nk promot..hehe peace yo!

Berkenal2an dgn Root n Xrecovery yg comel

|
okey ni aku nk continue entry psl xperia X8 sblm ni..aku nk kasi crita yg paling ringkas pasal root N Xrecovery nih..arap2 sesiapa yg baca ni faham la apa yg aku sampaikan..yela aku kan xda xperience jd cikgu just pernah mengajar anak2 buah aku tusyen jea..

Term 'root' ni boleh di takrifkan sbgai proses tuk hack ( lebih kurang la) android anda..lepas root ni korang bleh la nk save app yg korang install kt memory card..tp korang kena la install app link2d dulu..

Untuk membolehkan awok2 suma update android korang, tepon korang kena di install dgn xrecovery..so Xrecovery ni adalah satu medium yg membolehkan proses peng'update'an android korang..xrecovery ni gak bleh berfungsi sbgi tmpat nk backup n restore tepon korang..nak tau cam mana?nnt wa crita kemudian okey :-D..

Hopefully korang paham la serba sedikit psal root n xrecovery ni wlpon xbyk B-)

Published with Blogger-droid v2.0


XPERIA X8!!

|
Aku tau sekarang ni mesti ramai yg pakai henset yg canggih manggih kan an an??klu x iphone mesti BB xpon mesti species Android..Suma terpulang pada selera masing2..Macam aku more towards Android sbb cool beb! hehe..Tp stakat ni aku mampu pakai Xperia X8 ja..sob3 :'(
Ni Aku Punya :D
So disini aku nk story sket psal android X8..Kebanyakan pemilik Xperia X8 sudah tau yang Sony xlg meng'update'kan version android tuk X8..yg paling latest n terakhir untuk X8 ialah Android 2.1 yg dipanggil Eclair..

Kelemahan Android 2.1 :
  1. Apa2 application yg di install xleyh nk save kt memory card (MC)..so xda guna la kan klu ada memory card yg besar tp xleyh nk save app kt situ..just bleyh simpan data mcm mp3 o etc..
  2. Interface o appearance android 2.1 x se'cool' latest android version tp mmg kool klu nk dibanding kan dgn henset xguna pelantar android..
So untuk mengatasi masalah ni, ada la para2 hacker (ya ke?) yg terer merer mencari penawarnya..Terciptalah terma "Root" & "Xrecovery" dimana setelah dilakukan kedua2nya ini keatas X8 anda, TADAAAA! android anda menjadi lebeyh koooooolll sekool2 Matkool..korang leyh upgrade android korang ke custom rom yg lebih latest n smart..app pon bleyh di install kt MC..

Nnt aku crita cara nk buat suma tu dan juga application2 yg harus di install kt Xperia X8 korang tuk meng'kool'kan lg tepon korang..hehhheeee~

Ni aku nk bg contoh tepon aku yg dah di root n seterusnya di update kan ke 2.2.9 Floyo..Bg korang yg masih guna 2.1 tu melopooong :0 sket..yg latest version mgkin lg lawa cuma aku mls ja nk tukar2..tggu yg ni bosan baru la tukar :)










p/s: sebenarnya da lama aku nk tulis benda ni cuma mls la nk tekan2 keybod nih..hehe peace yo!

Malaysia vs Myanmar SEA Games Semi-Final 19 November 2011

|
Aku xmboh bercerita psal kemenangan Malaysia keatas Myanmar coz aku tau beribu2 blog o page akan update psal isu yg sama..So disini aku just nk luahkan pendapat aku tentang game tu tp xda la smpai melimpah ruah kt blog nih..

Point2 hentaman dari aku tuk game td:
  • Fakri Saarani- tiap kali aku tgk game yg dia maen mesti xmenjadi ja..bajet nk wat skill tp last2 sangkut kt kaki lawan (tp terima kasih la sbb score gol kemenangan :D)
  • kawalan bola pertama kena perbaiki lg..benda ni aku tgk byk gak berlaku kt team senior tmbh2 lg time lwn australia aritu..trima ja passing dr kwn mesti ja bola melantun jauh.
  • Malaysia kena perbaiki shooting 1st timer @ situasi dimana bola crossing aras2 kaki..byk peluang akhir2 game yg mana izzat n irfan fazail klu xsilap xleyh nk shoot ke arah gol..
  • izzaq faris mmg just kena jd target man dalam kotak penalti je..bola crossing bg kt dia ja..tggi pny psal kan :D..yela, dia nmpak berat bdn je nk bawak lari bola..lgpon dia pny kawalan bola tu agak kureng..so perlukan sorang lg striker ala2 Norshahrul Idlan Talaha tuk bwk msuk bola ke kotak penalti ditujukan kt Izzaq.
  • penggantian Syahrul Azwari dgn Izzaq bg aku xbrapa sesuai wlpon gandingan Izzaq-Fakri menhasilkan gol..bg aku elok kuarkan Fakri dr Syahrul coz Syahrul ada potensi tuk bwk masuk bola kedalam kotak penalti dgn larian derasnya..tp tuhla mgkin coach OKS lg arif dgn player2 dia
Stop lu sat..ada sambungannya nnt..

Transformasi Keeper Chelsea Petr Cech???

|
Adakah ini jersi yang akan dipakai oleh Peth Cech tahun 2012..Sama2 Kita nantikan..





Sekadar gurauan semata2..HahahaHahahAHa

Asal Usul Burger???

|
Apa itu Burger ??? Kita patut bangga... :)   

Soalan: Siapa yg mula mula buat burger? Org Melayu ke Org Putih?
Jawapan: Org Melayu le, kite yg mula-mul buat Burger Dale (Begedil)
Soalan: Banyak-banyak burger, burger apa yg sekejap kat sini sekejap kat sana?
Jawapan: Burger Rack (Bergerak)

Soalan: Banyak-banyak burger, burger apa kalau kau pegang nanti melekat2?
Jawapan: Burger Tar (Bergetah)

Soalan: Banyak-banyak burger, burger apa yg boleh didengar?
Jawapan: Burger Ma (Bergema)

Soalan: Banyak-banyak burger, burger apa yg boleh mencederakan?
Jawapan: Burger Load (Bergelut)

Soalan: Banyak-banyak burger, burger apa yg boleh buat kau macam nak jatuh?
Jawapan: Burger Gar (Bergegar)

Soalan: Banyak-banyak burger, burger apa yg buat kite ketawe?
Jawapan: Burger Luck (Bergelak)


Kenalpasti Diri Anda ??!!

|
Petikan dr FB kwn aku:
Ini adalah ujian masa yang ringkas, cuma lakukan dan jangan cuba menipu diri anda sendiri

Kira jumlah huruf F's dalam perenggan dibawah dalam masa 15 saat:


28 Senarai Pemain Skuad Super Warriors 2012

|
28 senarai pemain Kelantan ( Super Warriors 2012) yang serius dlm semua kejohanan yang bakal disertai musim hadapan (Piala Sumbangsih, Liga Super Malaysia, Piala FA, Piala Malaysia, Piala AFC, Piala antara kelab terbaik Malaysia-Singapura)

1.Shahrizan Ismail (GK)
2.Azizi mat rose (Tteam)
3.S Subramaniam
4.okine,emmanuel
(Import)
5.NIK Mohd azim
6.Mohd FARISHAM
7.Mohd RAMZUL
8.Mohd SYAKIR
9.Norsyarul idlan
10.NorFARHAN Mohamad (Tteam)
11.Mohd AZIZ Ismail
12.Nurul Azwan Roya
13.Indraputra Mahyuddin (Tteam)
14.Zamri Ramli
15.Daudsu Jamaluddin
16.Mohd Badri Radzi
17.Rizal Fahmi
18.Dennis ANTWI
19.Khairul Fahmi GK
20.Mohd syazwan GK
21.(calon midfield import dari sepanyol)
22.Mohamed Ghaddar (Import)
23.s.Chanturu
24.Zairol Fitri
25.Azlan Ismail
26.Khairul IZUAN Rosli
27.Mohd Aris Zaidi
28.Mohd IZUAN solahudin
p/s: Masih berbaki 2-3 pemain yang masih boleh diserapkan. Aku harap TSAM akan cari midfielder tempatan yg kreatif tuk rotate dgn Badri Radzi.
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...